Címlap » Hírek » Kultúra » A finnek és a szerbek szívesen dolgoznának Magyarországon

A finnek és a szerbek szívesen dolgoznának Magyarországon

Miközben Magyarország számára egyre komolyabb problémát okoz az elvándorló lakosság, illetve a munkaerő, mert az emberek egy jobb élet reményében külföldre költöznek munkát vállalni, addig vannak olyan országok, ahonnan szívesen költöznének Magyarországra azért, hogy munkát vállaljanak.

Kattints IDE!

Érdekesség, hogy ezek között az államok között ráadásul nem csak a magyarnál rosszabb gazdaságokkal rendelkező országokból érkeznének emberek, hanem például Finnországból, de a környező nemzetek állampolgárai is nyitottak lennének egy efféle lehetőségre.

A finnek az új élmények miatt jönnének

A Boston Consulting Group és a The Network 189 országban, több mint 200 ezer álláskereső megkérdezésével vizsgálta meg, hogy kik azok, akik szeretnének Magyarországra jönni azért, hogy munkát vállaljanak nálunk, és leginkább miért. Az eredmények megdöbbentőek voltak, akárcsak az, hogy a többség az új élmények, valamint a munkatapasztalat miatt költözne Magyarországra a munka kedvéért, és nem a jó fizetések miatt. A megkérdezett több tízezer ember közül egyébiránt a finnek és a szerbek mutatták a legnagyobb hajlandóságot arra, hogy Magyarországra jönnének dolgozni – egységesen 16 százaléknyian –, míg a listán sorban Románia és Szlovákia állampolgárai foglalták el a dobogós helyezéseket.

A finnek és a szerbek szívesen dolgoznának Magyarországon

A finnek és a szerbek szívesen dolgoznának Magyarországon

Érdekesség még, hogy Franciaország állampolgárai is szívesen választanák Magyarországot a munka miatt, de Ukrajnában és még Portugáliában is minden tízedik lakos gondolja úgy, hogy hazánk kiváló célpont abban az esetben, ha dolgozni szeretnének. Akik a kutatás során úgy válaszoltak, hogy szívesen jönnének Magyarországra dolgozni, leginkább az új élményeket nevezték meg elsődleges szempontként (76 százalék), de majdnem ugyanennyien (75 százalék) a különleges munkatapasztalat szerzését is kiemelték. Nagyon sok munkavállalót (68 százalék) csábított hazánkba az is, hogy megismerhesse országunk különleges és színes kultúráját, de ugyanennyien a jobb állásajánlatok, és majdnem ugyanennyien a jobb karrierlehetőségek miatt szeretnének nálunk dolgozni.

A mérnökök és az egyedülállók vannak az első helyen

A kutatás a végzettség tekintetében is készített egy statisztikát, ezáltal főként a mérnökök azok, akik nagy hajlandóságot mutattak arra, hogy Magyarországra költözzenek a munka miatt. Őket az adminisztrációs végzettséggel rendelkező munkások, valamint az IT-szakemberek követik a sorban. Érdekesség, hogy a Magyarországra potenciális célpontként tekintők nem az alacsony fizetéseket tekintik elsődleges problémának, sokkal inkább a rossz közlekedést, a nyelvtanulás lehetőségét és az adózást emelték ki.

A válaszadók közül aki egyszer valóban rászánná magát, hogy Magyarországra költözzön, azt azért tenné meg, hogy hosszabb távon is itt maradhasson. Különös, hogy főként a férfiak számára vonzóbb hazánk a munkavállalás szempontjából, és akik nagyobb hajlandóságot mutattak az ideköltözésre, többségében nem éltek tartós kapcsolatban és gyermekük sem volt.

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top