Címlap » Hírek » Kultúra » A magyar traktor szerelmesei

A magyar traktor szerelmesei

Bizony, mint minden nagyszerű találmányban, a traktorok és a mezőgazdasági gépek szabadalmaztatásában is kivesszük a részünket, mi magyarok. Van egy nagyon is közkedvelt és népszerű márka, melyet Dutra traktornak hívnak.

Kattints IDE!

Ugyan már 1970 óta nem gyártják, de régebben nagy sok gazdaságban megtalálható volt ez a hazai gépezet. Akadnak még páran idehaza, akik minden évben összegyűlnek, és megemlékeznek erről a szeretett mezőgazdasági gépről, és néhány régi példányt is hoznak magukkal, melyek ma már a muzeális érték határait súrolják.

Nem féltik a Dutra gazdák a gépeiket annyira, a gyerekek felmászhatnak rá a találkozókon, megcsodálhatják, körbe fényképezhetik, és mindent, amit egy ilyen veterán találkozón meg lehet tenni a kiállított járművekkel.

Mégis azért nem szokványos márkatalálkozó ez, hiszen a gazdák jó parasztok módjára megvendégelik ilyenkor egymást, hoznak zsíros kenyeret lila hagymával, ellátják egymást tanácsokkal, és segítenek is a felújításokban, ha épp egy nem megfelelően karbantartott Dutra kerül elő valahonnan. Kevés helyen látni ilyen összefogást.

Traktor, mint kulturális örökség? 

magyartraktor

Vannak olyan géptulajdonosok, akiknek az édesapjuk, vagy akár a nagyapjuk is ilyen típusú traktorral szántotta a földeket. Az ilyen traktor a tulajdonosaik számára igen nagy eszmei értékkel rendelkezik, ha a pénzbeli értéke már is számít nagynak, a családi örökség felbecsülhetetlen.

Azoknak a gazdáknak, akiknek már nincs ilyen régi munkagép a tulajdonában, ők bármikor elmehetnek a híres Dutra múzeumba, ami Balatonbogláron található, és itt adózhatnak a régi nagy márka csodálatának, és hatékonyságának.

A múzeumban a Dutra gépek színe java megtalálható, egészen az első traktortól az utolsó példányig akadnak itt kiállított darabok. A járművek legtöbbjét a budapesti Vörös Csillag Traktorgyárban állították elő. A nevet igen kreatívan két szóból forrasztották össze, az angol dumper és a magyar traktorból.

Persze ma már léteznek sokkal jobb traktorok, és még hatékonyabbak is, mint például a John Deere vagy a Massey Ferguson és a New Holland, azért büszkeséggel tölthet el bennünket a tudat, hogy a magyar gyártó is elég sokáig jeles képviselője volt ennek a kategóriának.

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top