Címlap » Hírek » Kultúra » Az inverteres klíma működése és előnye

Az inverteres klíma működése és előnye

Az inverteres klíma egy viszonylagos újdonságnak tekinthető a légkondicionálók piacán, és ebből kifolyólag rengeteg tévhit kering róluk a világhálón és az emberek között egyaránt. Ennek megfelelően most szeretnénk eloszlatni ezeket a tévhiteket, és bevezetni mindenkit az inverteres klímák működésébe és előnyeibe.

Kattints IDE!

Az inverteres klíma működése

Az inverteres klíma ránézésre teljesen olyan, mint egy átlagos légkondicionáló, azonban folyamatosan figyeli a helyiség belső hőmérsékletét, és a belső elektronika folyamatosan össze is veti azzal, amit mi korábban beállítottunk hőmérsékletnek. Egy átlagos klíma esetén, ha a szoba hőmérséklete eléri ezt a hőmérsékletet, akkor a kompresszor bekapcsol, és elkezd hűteni addig, amíg a belső hőmérséklet meg nem haladja a beállítottat, és akkor a klíma kikapcsol. Ez a módszer folyamatos ki- és bekapcsolást eredményez, ami nem túl hatékony megoldás.

Az inverteres klíma ezzel szemben annyiból különbözik a hagyományostól, hogy nem kapcsol ki, és nem is kapcsol be valójában, inkább a kettő között, valahol folyamatosan dolgozik, ami a fogyasztás és a hatékonyság szempontjából óriási előny. Az inverteres teljesítmény-vezérlés ugyanis folyamatosan szabályoz, és mindig pontosan akkora teljesítményt ad le, amekkorát a beállított körülmények megkívánnak ehhez. A rendszert nagyjából úgy kell elképzelnünk, mint a fényerő-szabályozós lámpák esetében, amelyek mindig a fényviszonyoknak megfelelően adják le teljesítményüket, és ahhoz igazítják a világítást. Természetesen technikailag egy sokkal bonyolultabb és összehangoltabb rendszerről beszélünk egy klímánál, ami nyilván drágábbá is teszi ezeket a berendezéseket, ellenben a magasabb komfortérzet mellett számos más előnnyel is szolgál ez a megoldás. Hogy mifélékkel?

Az inverteres klíma előnyei

Az inverteres klíma működése és előnye

Az inverteres klíma működése és előnye

Az inverteres klíma egyik legfontosabb előnye az imént említett pontosabb hőmérséklet-szabályozás, aminek folyományaként nincs ki- és bekapcsolgatás, ezáltal hőmérsékletingadozás sem, ami érzékennyé teheti az embereket, fáradtságot, ingerültséget, növelt reakcióidőket idézhet elő.

Előnye még a lényegesen csendesebb működés, hiszen egy inverteres klíma kültéri egysége csak nagyon ritkán jár maximumon, noha a teljesítmény természetesen folyamatosan kalibrálható, ezzel pedig akár hangtalan teljesítmény is elérhető, ami az éjszakai pihenést sem befolyásolja.

A hagyományos klímák gyakran akkora indítási áramlökést követelnek, hogy bizonyos hálózatok ezt sokszor képtelenek elviselni. Az inverteres klíma ezen a téren sem problémás, hiszen folyamatosan veszi használatba a hálózatot, és ezáltal sokkal kisebb költséggel, valamint terheléssel üzemeltethető, ami visszatérítheti a magasabb vételárat.

Az invertertes klíma természetesen a hatásfok tekintetében is lényegesen eltér a hagyományos klímaberendezésektől. Ennek a titka a teljesítmény-tartományban keresendő, hiszen a klíma nem 100 százalékon üzemel. Az ilyen berendezések ugyanis képesek arra, hogy a megemelkedett hatásfokú rendszer által sokkal kisebb befektetett energia mellett is képesek nagyobb hűtőteljesítményt leadni, ezáltal akár 50 százalékkal is csökkenthető az energiafogyasztás.

Egy inverteres klíma mellett mindezen túl elfelejthetjük a kellemetlen, hideg légáramlatokat, hiszen csökkentett teljesítménnyel, ámde folyamatosan dolgozik, ezáltal a levegő hőmérséklete fokozatos és folyamatos, nincs hirtelen hűvösség.

Mindemellett az inverteres klímák a technológia fejlődésével egyre olcsóbbak, ezáltal egyre inkább megfizethetőek, és csökken az árkülönbség köztük és a hagyományos megoldások között.

Forrás: yetiklima.hu

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top