Címlap » Hírek » Kultúra » Budapest és Pest megye költ legtöbbet a kultúra ápolásra

Budapest és Pest megye költ legtöbbet a kultúra ápolásra

A Központi Statisztikai Hivatal idén is közzétette adatait, amelyben megtudhattuk Magyarország átlagos költési szokásait. Az általánosított adatokban ugyan jelentős eltérések voltak az egyes régiók és a különböző anyagi helyzetben élő családok között, mégis átfogó kép született egy átlag magyar család rendszeres, havi fogyasztási kiadásairól.

Kattints IDE!

Az adatok alapján egy év alatt nettó 1 millió 22 ezer forintot költünk és legtöbbet az egyszerű élelmiszerekre szánjuk.

A kiadások tekintetében szinte fej-fej mellett helyezkedik el a 225.000 forintos élelmiszer költség és a 215.000 forintos lakhatási költség, de jelentős összegeket költünk alkoholos italokra is. Megdöbbentő adat, hogy egy év alatt alkoholmentes italra 21.000 forintot költünk, még alkoholos italra már 33.000 forintot szánunk. A KSH vizsgálta azt is, hogy mennyit költünk sportra, kultúrára, gyógyszerekre, táplálékkiegészítő szerekre, szórakoztató elektronikára vagy éppen közlekedésre.

Többet költenek a pestiek kultúrára mint sportra

A legfrissebb statisztikai adat rávilágított, hogy az olyan egészségmegőrzéssel kapcsolatos kiadásaink mint a sportolás, a táplálékkiegészítők vagy éppen a gyógyszer költségek mindössze 4.400 forintot tesznek ki havonta, ám a az országos átlag felett, Budapesten és környékén 5.700 forint jut kulturális rendezvények látogatására és a kultúra ápolására. A dicséretes számadat mellett rombolja kissé az ország statisztikai adatait, hogy internetezésre, tévézésre és mobiltelefonozásra havonta 6.100 forint jut fejenként.

kultura

Egy korábbi statisztikai adat, amelyet az Eurostat tett közzé és az egész Európai Unió költségvetéseit vizsgálja, Magyarország mégis alul maradt a kultúrára költött összeg tekintetében. Bár a havi összes költségre kivetített, arányosított adatok alapján az egész EU átlagának körülbelül egy harmadát költjük pihenésre és kultúrára. A listavezető Izland, ahol a magyar költések majdnem tízszeresét szánják ugyanilyen célra. Tehát van még hová fejlődnünk!

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top