Címlap » Hírek » Kultúra » Drasztikusan nőtt az utóbbi években a túlsúlyos gyerekek száma

Drasztikusan nőtt az utóbbi években a túlsúlyos gyerekek száma

A kutatók ma már – nem véletlenül – járványként és betegségként tekintenek az elhízásra, ami olyan méreteket öltött, hogy például Európában lassan minden második ember kisebb vagy nagyobb mértékű súlyproblémáktól szenved.

Kattints IDE!

Ez gyakran esztétikailag sem túl szerencsés, de ami sokkal nagyobb gondot jelent, hogy ezen felül közvetlenül és közvetett formában is annyi betegséget okoz az elhízás, ami gazdaságilag is alaposan megterheli az egyes államok büdzséit, mindemellett pedig elszomorító azért, mert egy kis odafigyeléssel bárki tehetne azért, hogy változtasson életén.

Nyilván nem egyszerű egy olyan világban odafigyelni erre, ahol minden második ételben több cukor és zsír van, mint a megengedett határérték, a rohanó életmód miatt pedig nincs időnk rendszeresen mozogni, de amennyiben magunkra nem is jut elég időnk ezen a téren, legalább arról gondoskodjunk, hogy gyermekeink változtathassanak.

Már a fejlődő országokban is tombol az elhízás

Drasztikusan nőtt az utóbbi években a túlsúlyos gyerekek száma

Drasztikusan nőtt az utóbbi években a túlsúlyos gyerekek száma

A Lancet legfrissebb felmérése szerint ugyanis az utóbbi 30 évben drasztikus mértékben megnövekedett nem csak Európában, hanem az egész világon is a túlsúlyos gyermekek száma, ezáltal még az olyan országokban is, ahol amúgy folyamatosan áldozatokat szed az alultápláltság. A szakértők egy 1972-től egészen 2012-ig tartó – illetve jelenleg is zajló – kutatás eredményeit összegezték, illetve egészítették ki az évtizedek során a témában készült statisztikákkal.

Ezekből kiderült, hogy a fejletlen, esetleg közepesen fejlett országokban – például Indiában, Mexikóban vagy a Dél-Afrikai Köztársaságban – még mindig nagyon sok az öt évnél fiatalabb alultáplált gyerek, de nagyon gyorsan növekszik az elhízott gyermekek száma is. A legdrasztikusabb változás ezen a téren Brazíliában történt, ahol az 1970-es években még csak hét százalékot tett ki az elhízott gyermekek száma, ami aztán 2010-ben már a 25 százalékot is meghaladta.

Harminc év alatt öt kilóval lettek kövérebbek a mai gyerekek

Szintén elképesztő változást tapasztaltak a kutatók az amerikai gyerekek esetében, akik átlagosan öt kilogrammal nyomnak többet, mint például saját szüleik a hetvenes években. Ez azért lehet így, mert a ma élő amerikai gyerekek többsége sokkal többet is eszik minden nap, ezáltal átlagosan 200 kilokalóriával, de ezzel szemben nemhogy többet, inkább még kevesebbet is mozognak, mint a 30 évvel ezelőtti lurkók. A kettő együtt azt jelenti, tökéletes a táptalaj a gyerekek számára az elhízáshoz, így csak az Amerikai Egyesült Államokban élő öt évnél fiatalabb csemetéknek már az egyharmada, avagy minden harmadik gyerek túlsúlyos vagy elhízott.

Boyd Swinburn, az Aucklandi Egyetem tudósa szerint az egészben az a legszomorúbb, hogy mindebből az élelmiszeripar profitálja a legtöbbet azzal, hogy elősegíti a fogyasztói társadalom fejlődését. A kövér gyermekek ugyanis egyfajta befektetést jelentenek az élelmiszergyártóknak a később fogyasztás fenntartásának érdekében, ezért a végletekig leegyszerűsítve számukra érdek, hogy minél több elhízott nőjön fel, hogy ezzel a fogyasztás is megemelkedjen.

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top