Címlap » Hírek » Kultúra » Érdekességek a világ alvási szokásaival kapcsolatban

Érdekességek a világ alvási szokásaival kapcsolatban

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Ez az alvásra is igaz, mindenki másképp alszik, egyes népek, kultúrák, valamint állatok pedig olyan szinten eltérő alvási szokásokkal rendelkeznek, hogy ez igazi csemege az érdekességekre kíváncsi olvasók számára.

Kattints IDE!

Milyen matracot válasszak?

Most a különböző népek és állatok pihenési, alvási furcsaságaiból szemezgettünk szórakoztató írásunkban, nézzük is ezeket:

Érdekességek a világ alvási szokásaival kapcsolatban

Érdekességek a világ alvási szokásaival kapcsolatban

  • Kínaiak az IKEA ágyaiban: Nagy hírnek számított néhány éve, hogy az IKEA kínai üzleteiben sokan elaludtak. A legtöbb kínai kis, koszos, mindenféle komforttól mentes zugokban húzza meg magát, onnan jár dolgozni. A kínai IKEA boltképe éppen ezért olyan, mint mikor altatógázt szivárogtatnak egy bútorraktárba. A kanapékon, ágyakon, de még a kényelmesebb székeken sem ritka, hogy alszik valaki, vagy akár egyszerre többen is.
  • Japánok munka közben: Japán sem marad el az alvási furcsaságok terén. Általánosan elfogadott dolog az, ha a munkahelyünkön megrovásban részesítenek, sőt, ki is rúgnak, ha elalszunk, több alkalommal is elszundítunk munkaidő alatt. Nos, Japánban erről szó sincs, itt bárki szundíthat egy rövidet munka közben, akár az íróasztalra borulva is. Úgy tartja a japán ember, hogy ha valaki elalszik munka közben, az azt mutatja, milyen keményen dolgozott egészen odáig. Emellett komolyan veszik a tényt, miszerint egy kis pihi munka közben kreatívabbá, jobb kedvűbbé és hatékonyabbá teszi az embert.
  • Afrikában bárhol, bármikor: Az afrikai törzsek tagjai nem csinálnak nagy ügyet az alvásból. Ez talán azért is van, mert bár készítenek fedelet fejük fölé, „lakásaik” nem különösebben komfortosak és mivel a hideg ellen nem kell védekezniük, az eső ellen is csak ritkán, egy sátornál nem masszívabbak. Ráadásul az afrikai törzsek tagjai sokszor napokat kóborolnak élelem, víz után vagy egyszerűen csak egy másik törzshöz pár szóra, munkabeosztásuk nincs, igazából semmilyen napi rutint nem kell betartaniuk, ezért akkor alszanak, amikor „rájuk jön”. És persze ott, ahol épp tetszik nekik. Bár az biztos, hogy nem az oroszlánoktól pár méterre vagy termeszdombra almolnak meg maguknak, azonban az alapvető biztonsági óvintézkedéseken kívül nem finnyáskodnak.
  • Angliában meztelenül: Meztelenül aludni roppant egészséges, mert bőrünk szellőzhet és a takaró, lepedő folyamatosan kellemes stimuláló hatást gyakorol receptorainkra. Az angolok ez jól tudják, ezért is jellemző náluk a hálónemű hiánya.
  • A cápák úszva: A cápa alváshoz nem fekszik el valahol, nincs ürege, otthona a víz és ráadásul, ha leállna az úszással, elpusztulna. Így kénytelen úszva, menet közben szundikálni.
  • Delfinek nyitott szemmel: A delfinek és egyéb nagyméretű tengeri emlősök alvás közben éberen tartják egyik agyféltekéjüket, valamint fél szemük nyitva van. Erre azért van szükség, mert a tengerben bármikor támadás érheti őket, valamint mivel mozgásban vannak alvás közben is, kénytelenek némileg navigálni.

Albatrosz 25km/órával: Az albatroszok képesek elszundikálni repülés közben, még akkor is, mikor nagy sebességgel haladnak. Az alvás nem befolyásolja röptüket, navigációjukat. Igazi csillagharcosok.

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top