Címlap » Hírek » Kultúra » És ez normális? – fókuszban a párkapcsolati kultúra

És ez normális? – fókuszban a párkapcsolati kultúra

Mind az életünk minden szegletét, a szexualitást is áthatják az írott és íratlan szabályok. A szexualitásnak is megvan a maga kultúrája, ami folyamatosan változik, alakul, és országonként, földrészenként, de akár a mikrokörnyezeten belül is hatalmas eltérések mutatkoznak.

Kattints IDE!

A kultúra szó hallatán sokaknak nem a szexualitás jut az eszébe, pedig a szexnek is ugyanúgy része a kultúra, mint bármi másnak.

Hogy mi a normális, arról nagyon eltérőek lehetnek a vélemények. Amikor egy párkapcsolat szárba szökken, előbb-utóbb eljön a szexuális együttlét ideje. Sokan ilyenkor lepődnek meg azon, hogy új párjuk hogy viselkedik, milyen az ő szexuális kultúrája. Ilyenkor merülhet fel a kérdés, hogy: és ez normális? A jól működő párkapcsolat egyik alapja a szexuális élet összhangja, érdemes tehát szólni a témáról.

A healthline.com a témával kapcsolatban úgy ír, hogy az egyéni preferenciáink nagymértékben változnak az életünk során, mint ahogy az idő múlásával a társadalmi attitűdök is változnak. Manapság az emberek már nyitottabbak arra, hogy megvitassák szexuális viselkedésüket, míg pár generációval ezelőtt ez gyakorlatilag elképzelhetetlen volt.

Nem csak a párkapcsolaton belül merülnek fel ezek a témák, hanem baráti társaságokban is, legyen szó akár azonos neműekből, akár különböző neműekből álló közösségről. Napjainkban nem ciki a szexről beszélni és míg korábban ez igen bizalmas beszélgetés témája volt, ma már bátrabban vitatják meg az emberek a szexuális kérdéseiket. Akár a párjukkal is.

festmeny

Sok kérdés merül fel ilyenkor, melyek mind egy tőről fakadnak: hogy mi a normális. Milyen gyakran normális szexelni? A válasz attól függ, hogy a pár milyen gyakran érzi ennek igényét. Ha összhangban vannak ezek az igények, akkor fel sem szabad merülnie ennek a kérdésnek. Vannak, akik naponta ágyba bújnak, mások heti egyszer, vagy még ritkábban élnek szexuális életet. Aminek mennyisége nagyon sok mindentől függ, az életkortól, egészségi állapottól és problémáktól, és attól is, hogy mit tekintünk egyáltalán szexnek.

A szexuális kultúránk is meghatározza ezt, vannak, akik csak a klasszikus együttlétet tekintik szexnek, mások a maszturbációt, az orális közösülést is ugyanúgy együttlétnek tartják. Ilyen esetben egyetlen fontos dolog van csak, ez pedig a saját és a partnerünk elégedettsége. Ha ez megvan, akkor teljesen mindegy a gyakoriság, hisz a pár összhangban van egymással, a szexuális összhang pedig a párkapcsolat egészére jó hatással van.

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top