Címlap » Hírek » Kultúra » Így alakult az úri hímzések motívumkészlete

Így alakult az úri hímzések motívumkészlete

A 16. század végén készült úri hímzések motívumkincseinek egyik legalaposabb és leggazdagabb leírását Károlyi Kata részéről találjuk egy 1595-ös hozománylevélben.

Kattints IDE!

Ebben a szerző a különféle díszlepedők nagyon részletes felsorolását ejti meg, aminek jóvoltából kijelenthető, hogy a hazai hímző-művészet egyik, a későbbiekben alkalmazott szerkesztési elve már ekkor is érezhetően és határozottan kialakult. Ennek a lényege az, hogy a motívumoknak az úri hímzésben soha nem engedtek szabad folyást, vagyis mindkét oldalról, rendszerint apróbb mintasorokkal – úgynevezett mesterkével – díszítősíkba zárták az egészet. Az ilyen, kétfelől lezárt kézimunkák között gyakoriak voltak a rózsás hímű vagy csillagmintával ellátott darabok.

Hímzés gépekkel:

A gyakori minták

A rózsás és a csillagos minták a keresztszemes hímzés leggyakrabban használt motívumaivá léptek elő, ezáltal gyanítható, hogy ezek már korábban is szálszámolásos kézimunkák voltak. Érdekesség, hogy Balogh Jolán egy tanulmányában arról írt, hogy nagyon sok úri hímzés mintája, főként néhány csillagos motívum olasz mintakönyvekből lett átvéve a magyar hímzésvilágba. A 16-17. században a csillagos és a rózsás hímzéseknek az alapanyaga egyébiránt még rendszerint vörös fonal, illetve fejtő volt.

Ezek a típusok az évszázadok során nagy népszerűségre tettek szert a történelmi Magyarország területén, így Erdélyben például még ma is ez az egyik leggyakrabban alkalmazott típus. Ezekben a kutatók többsége még mindig reneszánsz maradványokat vél felfedezni. Érdekesség, hogy hasonlóan reneszánsz motívumkészlettel rendelkeznek azok a lepedők is, amelyek Károlyi Kata nevéhez köthetők. A recehímzéssel elkészített szőttesek között találhatók egyszerűbb szőlős, olaszkorsós, virágos és kígyós mintákat is, de voltak már emberábrázolások is, amelyek közül az Ábrahám és Izsák történetét feldolgozó típus volt a leginkább kedvelt.

Így alakult az úri hímzések motívumkészlete (kép: cegespolo.eu)

Így alakult az úri hímzések motívumkészlete (kép: cegespolo.eu)

A 16-17. századra kialakult az úri hímzés motívumkészlete

A fentiek alapján kijelenthető tehát, hogy az úri hímzés rendkívül gazdag motívumkészlete nagy általánosságban már teljes egészében kialakult a 16-17. századra, amikor már jellemzően nagyon sok motívummal dolgoztak az emberek. Kifejezetten érdekes, hogy bizonyítottan már ekkor elterjedtek voltak a szarvas- és madárábrázolások, valamint a különféle virághímek.

Támogató: cegespolo.eu

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top