Címlap » Hírek » Kultúra » Így szeret a spanyol

Így szeret a spanyol

Nagyon érdekes világban élünk, bármerre járunk is, találni fogunk olyan dolgokat, amik számunkra érthetetlenek. A magyar szokások mellett rengeteg más szín, íz, illat és felfogás létezik, az a legjobb, ha nem elítéljük a többit, hanem inkább megismerkedünk vele.

Kattints IDE!

Vegyük például Spanyolországot. Ez a déli Európa a folytonos napsütésről, a gitárzenéről és a táncról híres. Ha csak ebből indulnánk ki, az olyan lenne, mintha a magyarokat az alföldhöz akarnánk hasonlítani. Minél nagyobb egy ország, annál több és színesebb egyéniséget fogunk megismerni. Az azonban elmondható, hogy a spanyolok nem nagyon szeretik becézgetni a másikat. Amíg nálunk gyakran használjuk a drágám, kicsim, picim, szerelmem, édesem és ehhez hasonló kifejezéseket, addig a spanyol megold mindent egyetlen szóval: cariño. Érdekes, hogy önmagában szintén van jelentése, talán babusgatásnak, kedveskedésnek tudnánk lefordítani. Igen, a spanyolok így hívják a szerelmüket.

Ráadásul, ha ez nem lenne elég, akkor még a rövidített alakja is gyakori, ami így néz ki: cari. Magyarul karinak ejtenénk, és itt sokan kevernék össze a karácsonnyal. Azonban, ha a déli nép körében elkiáltod magad az utcán, akkor valószínűleg mindenki meg fog fordulni, hogy vajon nem neki szólt-e.

Az igaz szerelem

boldogkapcs

Másik érdekes kifejezés, amit a spanyolok használnak egymásra a media naranja. Lefordítva ez annyit jelent, hogy fél narancs. És mi lesz, ha két félbevágott narancsot összerakunk? Egy egész. Innen lehet érteni, hogy miért mondják, hogy megtalálták a fél narancsukat. Bár ehhez az is hozzájárul, hogy a déli, délkeleti részeken szinte csak a narancsból élnek, és az egész világra szállítanak, így érthető, hogy miért nem az almát, vagy a körtét választották.

A fél narancs kifejezést azonban ki kell érdemelni. A friss kapcsolatokra egyáltalán nem használják, csak akkor lesz valakiből media naranja, ha tényleg összeillenek, és az egész életünket együtt akarják leélni. Az a kapcsolat, ami igazi szerelem, és még egy sikertelen babavárás, vagy egy erekciós probléma sem fog tudni szétszakítani.

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top