Címlap » Hírek » Kultúra » Két magyar tudós, akik sokat tettek az informatika fejlődéséért

Két magyar tudós, akik sokat tettek az informatika fejlődéséért

Habár Neumann Jánosról bizonyára már mindenki hallott, aki valamilyen szinten érdeklődik az informatika iránt, azonban messze nem ő az egyetlen, aki jelentős előrelépéseket tett a számítástechnika fejlődéséért.

Kattints IDE!

Hazánkban ugyanis több olyan feltalálót, illetve tudóst is találunk, akik elősegítették, hogy az informatika kultúránk részévé válhasson. Mindközül azonban a két legjelentősebb talán Nemes Tihamér és Kalmár László voltak, akik korukat gyakran megelőzve jöttek rá olyan elméletekre és gyakorlati megvalósításukra, amelyeket a fejlett nyugat sok esetben csak évtizedekkel később alkalmazott. Lássuk kettejük életét és munkásságát egy kicsit alaposabban!

Nemes Tihamér

Nemes Tihamér 1895-ben született, postamérnökként és feltalálóként dolgozott, mindemellett pedig a hazai kibernetika egyik úttörőjeként tarthatjuk számon. Élete során számtalan munkahelyen szerezte páratlan tudását, így a megfordult többek között a Távközlési Kutató Intézetben és a Beloiannisz Híradástechnikai Gyárban, de dolgozott a Magyar Televíziónál is. Élete fő művét, avagy a Kibernetikai gépek című könyvét utolsó éveiben írta, kiadását pedig soha nem érhette meg, holott 1962-es megjelenésekor egy olyan korszakalkotó írás volt, amely meghatározta a kor informatikai fejlődését, így nem véletlen, hogy a későbbiekben 17 nyelvre fordították le, sok helyen pedig tananyagként használták.

A feltaláló által megálmodott találmányok és kutatások szinte mindegyike az emberi gondolkodásra, az emberi cselekvés megismerésére koncentráltak, és bár Tihamér legaktívabb éveiben még aligha beszélhettünk olyanról, hogy informatika, az általa elképzelt, sőt gyakran megvalósított gépek szinte mindegyike hozzásegítette a világot ahhoz, hogy elkészülhessenek az első számítógépek. Az általa középpontba állított témát egyébiránt mérnöki módszerekkel igyekezett megközelíteni, ezáltal például az ő szabadalma volt a színes televízió is, amellyel az emberi látást kívánta modellezni.

Nemes Tihamér

Nemes Tihamér

Számtalan kutatásával és találmányával az ember és a gép közötti tulajdonságokat vizsgálta, így alkotta meg 1935-ben a beszédírógépet, 1944-ben a járógépet, majd 1949-ben a sakkozógépet. Az informatika szempontjából az egyik legfontosabb találmánya azonban minden kétséget kizáróan a logikai gép volt, amellyel elsőként sikerült modelleznie az ok-okozati kapcsolatok automatikus felismerését.

Kalmár László

Kalmár László egy időben alkotott Nemes Tihamérral, egymásnak nagy riválisai voltak, noha matematikaprofesszorként ő egészen más perspektívából közelített a téma irányába. Pályafutását a Szegedi Tudományegyetem Matematikai Intézetében kezdte tanársegédként, ahonnan rövid időn belül tanszékvezetővé, majd az MTA szegedi tanszékéhez tartozó kutatócsoport vezetőjévé vált. Kutatási és felfedezései leginkább a formális logika köré épültek fel – amelyet elsőként oktatott egyetemen –, és eredményei az 1950-es években a számítástechnika tudományában teljesedtek ki igazán.

Kalmár Lászlót éppen ezért sokan a magyarországi informatika- és számítástechnika-tudomány egyik meghonosítójaként tartják számon, aki az első olyan hazai tudós volt, aki az orvostudomány területén is felfedezte a számítógép alkalmazhatóságának előnyeit.

Kalmár egyik legnagyobb kézzel fogható eredménye minden kétséget kizáróan az általa 1958-ban megalkotott logikai gép volt, amely elsődlegesen az oktatást szolgálta. Másik jelentős művét utolsó éveiben sikerült megalkotnia, mégpedig a formulavezérlésű gép képében, amelynek bár ő csak a terveit alkotta meg, de később korábbi munkatársai a gyakorlatban is megalkották, jelentős előrelépést hozva ezzel az informatika-tudomány területén.

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top