Címlap » Hírek » Kultúra » Kultúránk részévé vált a Nemzetközi energiatakarékossági világnap

Kultúránk részévé vált a Nemzetközi energiatakarékossági világnap

Már évek óta hagyományosan Magyarországon is megrendezésre kerül a Nemzetközi energiatakarékossági világnap, amely az évek, sőt a közel két évtized alatt kis túlzással kultúránk részévé vált.

Kattints IDE!

Noha az energiatakarékosság és a zöldenergia használata kapcsán hazánknak bőven van még pótolnivalója, ellenben egyre több olyan kezdeményezés születik, amelyik módosítja a lakosság szemléletmódját és nézeteit. Ilyen többek között az említett, takarékoskodásra felszólító világnap is.

Minden év márciusában

Hazánkban 2000 óta minden év márciusában megrendezésre kerül a Nemzetközi energiatakarékossági világnap, aminek részeként nem csak itthon, hanem az egész világon kijelölésre került egy olyan nap, amely a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra, valamint az energiatakarékosságra igyekszik felhívni a figyelmet, méghozzá minden témába vágó dologgal egyetemben. A Föld lakossága ugyanis rohamosan nő, azonban az erőforrások, főként az energiatermeléshez szükséges erőforrások mértéke csökken, miközben a fejlődés egyre inkább fenntarthatatlanná válik. Főként ezért, valamint a globális felmelegedés miatt kap egyre többször szerepet a köznyelvben is az energiatakarékosság, valamint a megújuló zöld energiaforrások fontossága. Az egyetlen probléma ezzel kapcsolatban – mint megannyi más esetben is – a kommunikáció, illetve annak hiánya, hogy miképpen is vegyük rá az embereket arra, hogy környezettudatosabban éljék mindennapjaikat?

Ebben nyújthat segítséget az energiatakarékossági világnap, amely egy az egész Földet körülölelő kezdeményezés, egy olyan nap, amelynek részeként a tematikus programok, az akciók, a promóciók, a rajzversenyek és más egyebek mellett az egész bolygón legalább 60 percre minden elsötétül. Habár „sajnos” a minden esetünkben egészen relatív, hiszen sajnos messze nem áll le ilyenkor az egész világ energiaszolgáltatása, közel sem borulnak sötétségbe a háztartások, pusztán néhány nagyobb város központi helyszínén kerül lekapcsolásra a felesleges díszkivilágítás, ami jelképnek talán elegendő, de használni vajmi keveset használ.

Kultúránk részévé vált a Nemzetközi energiatakarékossági világnap

Kultúránk részévé vált a Nemzetközi energiatakarékossági világnap

Márpedig ahhoz, hogy látványos eredményt is elérhessen egy ilyen kezdeményezés, hogy valóban kulturális szinteken is átfogó változást hozhasson, ahhoz elengedhetetlen lenne egy átfogóbb kommunikáció, valamint néhány drasztikus kezdeményezés – például az áram szándékos lekapcsolása. Pontosan olyan ez, mint egy veszélyeztetett állatfaj esete: nem érint minket közvetlenül, éppen ezért nem foglalkozunk vele napi szinten, de akik regionálisan, közvetlenül érintettek a témában, azokat érdekli a dolog, küzdenek érte. Ezt kellene nyomatékosítani az energiatakarékosság kapcsán is!

Kezdésnek megfelelő

A Nemzetközi energiatakarékossági világnap tehát kezdésnek megfelelő, a keretein belül megvalósuló programok és kezdeményezések rendre szép sikereket érnek el, azonban ahhoz, hogy az emberiség tényleg megváltozzon, és ez a változás globális mértékű legyen, ahhoz sokkal komolyabb erőfeszítésekre van szükségünk. A Föld teherbíró képessége ugyanis véges, sőt mi több, a 24. órában vagyunk, éppen ezért nem elegendő mindössze megismerni a bajt és takarékoskodni, valamint változtatni, hanem fel kell kutatni azokat az alternatívákat, amelyek elősegíthetik a fenntarthatóságot az energiatermelés tekintetében. Szélenergia, napenergia, vízenergia – ezek mind olyan forrásaink, amelyek kimeríthetetlenek a Földön, és felhasználásuk, de főként az első kettő begyűjtése és használata rendkívüli mértékben csökkenthetné a fosszilis energiatermelésből járó környezeti ártalmakat.

Az energiatakarékossági világnap során évről-évre egyre több program, előadás és kezdeményezés indul azzal kapcsolatban, hogy az embereket ráébressze – ezúttal nem csak riogatásról, hanem valódi problémáról beszélünk. Ameddig azonban ezt nem sikerül nyomatékosítani a lakosságban, de legalábbis egy feltörekvő generációban, addig hiába kapcsolgatjuk le a villanyt egy évben egyszer, egyetlen órára, azzal csak jelképesen tettünk valamit egy közös cél érdekében, ellenben egy napelem felszerelésével vagy egy tudatosabb életmóddal már a gyakorlatba is átültettük az elméletet.

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top