Címlap » Hírek » Kultúra » Mikor és kik kezdtek el először odafigyelni a fogunk egészségére?

Mikor és kik kezdtek el először odafigyelni a fogunk egészségére?

Manapság már teljesen egyértelmű, hogy naponta legalább kétszer alaposan megmossuk a fogunkat, így megelőzve fogaink szuvasodását és különféle betegségeit is. De mégis kik fedezték fel legelőször, hogy jó, ha figyelünk a fogsorunkra?

Kattints IDE!

Talán sokunk számára hihetetlennek tűnhet, de a mai modern világban is olyan fogkrémeket és olyan fogápolási eszközöket használunk, mint amilyet az ókori ázsiai vidékeken élők találtak fel. Időszámításunk előttről ugyanis olyan fontos információkat tudhattunk meg a kínai, illetve az indiai orvoslásnak köszönhetően, amelyet napjainkban is sokan tanulnak, alkalmaznak és követnek.

Honnan ered a fogkefe?

Mivel az ókori időkben az erős fogak egyértelműen az önfenntartást, illetve az önérvényesítést jelentették, ezért már ekkor is gondosan figyeltek a fogaik egészségére és tisztaságára. A korai társadalmakban a legtöbbet használt fogápolási eszköz a fogkefefa volt, melyet arakfából készítettek el. Ez a fa használat során egy karakteres, fanyar ízű levet engedett ki magából, melynek vírusölő hatásai voltak.

Ebben az időszakban a fogkefén található sörtét a ló farkából vagy a szibériai vaddisznó szőréből állították elő. A világ első fogkeféjét, melyet Selyemúton juttattak el Európába, eredetileg Kínában találták fel, akárcsak egy másik, ekkor már széles körben ismert fogápolási eszközt, a fogvájót is.

regifogkefe

Hogyan ápolták fogaikat az Indiaiak?

Nem csak a kínaiaknak volt fontos, hogy szép és egészséges fogsoruk legyen. Indiában már régen is úgy tartották, hogy a rendszeres fogtisztás a tisztálkodás egyik legfontosabb, elmaradhatatlan lépése. A legrégebbi típusú fogkefét úgy készítették el, hogy a rajta található sörtét még azonos irányban helyezték el a nyéllel.

Ilyen különleges fogkefét, a mai napig tudunk vásárolni, ha ki szeretnénk próbálni, érdemes lehet körülnéznünk ázsiai utcákon található árusítóknál. Időbe telt, amíg rájöttek arra, hogy a felfelé állított sörtékkel, sokkal alaposabban és egyszerűbben meg tudják mosni a fogsorukat.

Támogató: www.smiledesigncenter.hu

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top