Címlap » Hírek » Kultúra » Pokoli fájdalommal járt a világ legkorábbi fogászati beavatkozása

Pokoli fájdalommal járt a világ legkorábbi fogászati beavatkozása

Olasz kutatók felfedeztek egy kőkori csontvázat, melyről kiderült, hogy nagyon súlyos fogfájás nehezíthette az életét. Különböző vizsgálatok során megállapították, hogy a fogának a fertőző részét kifaragták egy kőeszközzel, ez pedig a legfontosabb bizonyíték arra hogy már 14ezer évvel ezelőtt élt őseink is tisztában voltak a fertőzések súlyosságával.

Kattints IDE!

A szakértők rátaláltak egy apró pattintott kősziklára, úgy nevezett mikrolitra, amelynek segítségével véleményük szerint a fogfertőzés miatt hatalmas fájdalmakat átélő barlanglakó társai eltávolították az elfertőződött, rohadt fogrészt.

A világ minden tájáról, már a múltban nagy hangsúlyt fektettek a fogászati beavatkozásokra. A világ első fogorvosa, akinek már ismertebb volt a neve az i.e.27. Században, Dzsósszer fáraó uralkodása alatt tevékenykedő Hesi-Re volt. Igazából már ebben az időben igény volt a fogászati beavatkozásra.

allergia

Érdekességek a múltból:

  • A világ ma ismert legelső i. e. 2500 körül készített műfogsort Mexikó területén találták a régészek. A fogsorban az elkopott és romló fogakat párducfogakkal pótolták
  • Japánban a 16.századtól egészen a 19. századig elterjedt volt a műfogsor használata. Az első ilyen ismert pótlás az 1538-ból származó fából készült fogsor, melynek egy apáca volt a tulajdonosa.
  • Az ókorban elterjedt volt az a nézet miszerint a fogak belsejében apró férgek élnek, és azok miatt érezni a fájdalmat. Ezeket többet között békanyállal, ürülékkel, szegekkel és tintával próbáltak eltávolítani.
  • A világon elsőként az etruszkok végeztek komolyabb fogászati beavatkozást. A fogakat egy aranypánttal, vagy aranyhuzallal fogták össze. Sőt az első fog hidak is erről a tájról származnak.
  • A középkorban a foghúzást elsősorban a borbélyok végezték el, gyakran vásárokon felállított pódium tetején került sor a beavatkozásra. A húzást igazi nézőközönség kísérhette figyelemmel, meggyőződésük az volt hogy minél nagyobb tömeg gyűlik össze, annál szerencsésebb lesz a húzás végkimenetele.

További érdekességek a fogak világából.

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top