Címlap » Hírek » Kultúra » Tudtad, hogyan alszanak északon?

Tudtad, hogyan alszanak északon?

A különböző kultúrák különböző életmódok különböző alvási szokásokat eredményeznek, melyekhez szükségszerűen különböző egyéb sajátosságok társulnak, mint például az alvás hossza, ideje, az alvás eszközei, mint ágy, matrac, hálószobai textil.

Kattints IDE!

A zord éghajlat, a hideg és sötétség folyamatos küzdelmet kíván a skandináv területek lakosaitól. Ez a környezet alapvető közérzetükre is rányomja bélyegét, ezért sokan menekülnek az ivásba vagy könnyen válnak depresszióssá.  Érthető tehát, hogy hatalmas szükség van a pihentető  alvásra. Az alvás bármely ember számára a megfelelő fejlődés, a testi, lelki, szellemi egészség alapja, de a nehezített körülmények fokozzák a minőségi alvásra való igényt.

Kapcsolódó tippek:

A természetben, főleg a messzi északon a hóesést, friss levegőt kedvelő, hideget tűrő ember is szeret mélyeket aludni a saját, jó meleg fészkében, ahol a legideálisabb matrac várja. Talán éppen ezek a körülmények késztették az északi népeket a bútorgyártás folyamatos fejlesztésére.

Valószínűleg minél inkább optimalizálni szeretnék az alváshoz szükséges ágyat, matracot. Legalább otthonunk nyújtson kényelmes meleget, védelmet és kontrasztot a zord téli időjárás, az északi kegyetlen külvilággal szemben, melyek egy jó alvás után, otthonos, meleg házaikból kilépve sokkal könnyen megbirkózni.

Tudtad, hogyan alszanak északon?

Tudtad, hogyan alszanak északon?

A vidéki észak embere amennyire teheti világos, szellős hálószobákban hajtja álomra a fejét. Nyugodt és kényelmes környezetet igyekszik teremteni, a lehető legmagasabb színvonalú puhasággal. Imádják a fát, a szőrmét, a vastagabb, puha, lágy, de mégis meleg anyagokat. Sok textilt használnak, szőnyegeket és fali díszeket, valamint meleg, finom anyagú ágyneműt. Természetesen a matracra is komoly figyelmet fordítanak. Tekintve, hogy mint említettük fontos számukra a minőségi alvás, északon sokkal inkább figyelnek a megfelelő matrac kiválasztására. A matracnál ugye nem jó, ha szőrmés vagy túl meleg.

Előbbi azért nem, mert könnyen tisztítható anyagból kell lennie, így nagy választék eleve nem lehetséges, az utóbbi pedig azét nem, mert az alvási hő biztosítása alapvető feltétele a jó alvásnak. Hiába van kint hideg és hiába szeretjük jó meleg otthonunkat, aludni melegben nem lehet. Matrac tekintetében tehát – éghajlat ide vagy oda – nagy változásokra egyetlen tájon vagy kultúrában sem kell számítanunk, kivéve egyes bennszülött népeket.

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top