Címlap » Hírek » Kultúra » Mire jó a laminálás és a laminálógép?

Mire jó a laminálás és a laminálógép?

A laminálásnak köszönhetően a legfontosabb dokumentumainkat és iratainkat óvhatjuk meg, használat során, vagy táskából ki-be pakolás során történő sérülésektől. A papírt, vagy a kártyát ilyenkor bevonjuk egy plusz műanyag réteggel, mely növeli az irat minőségét, illetve esztétikai értékét is.

Kattints IDE!

Laminálás után irataink, ha koszosak lesznek, egy nedves puha ronggyal tisztára törölhetőek, emellett időtállóbbak és kinézetük is professzionálisabb lesz.

Mit csinál a laminálógép?

Összesen kétféle lamináló gép létezik: Hideg és meleg. A hideg laminálás a ritkábban használt módszer, ilyenkor ragasztóval vonják be a fóliát, majd ezáltal történik meg a dokumentum laminálása, míg a meleg laminálás során lényegében kettő felmelegített henger között halad végig a lamináló fólia a dokumentummal együtt, így a hő és nyomás hatására ráolvad az iratra az átlátszó fólia.

Laminálással bármilyen papír alapú irat, vagy dokumentum hatékonyan megvédhető, legyen az oklevél, óvódás gyermekünk első rajza, vagy egy számunkra kedves fotó. Laminálás közben a gép fentről és alulról egyaránt bevonja a papírt egy védő réteggel, melyhez egy minőségi átlátszó fóliát használ. A fóliákból többfélét találhatunk, általában vastagságuk szerint lehet őket megkülönböztetni.

laminalas

Az, hogy milyen vastag fóliát kell, használnunk a bevonáshoz attól függ, hogy milyen behatásokkal kell szembenéznie majd nap, mint nap, illetve hogy milyen hosszú időn szeretnénk az adott dokumentum minőségét megőrizni, de még az adott papír anyag is fontos tényező lehet. Az átlátszó fólia praktikus, hiszen lehetővé teszi azt, hogy a két lap között az irat tökéletesen látható legyen, emellett a külső fizikai hatásoktól védelmet nyújt.

Laminálás során a dokumentumok tartósabbak lesznek és vízhatlanná válnak. A kivitelük dekoratív és letisztultabb lesz. Mindenképpen ajánlott mindenkinek a legfontosabb iratait lelamináltatnia, melyeket napi rendszerességgel használni szokott, hogy az idő múlásával se koszolódjanak, gyűrődhessenek össze vagy szakadjanak el.

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top