Címlap » Hírek » Kultúra » A kultúrával a padlók is változnak

A kultúrával a padlók is változnak

A világon rengeteg országgal, kultúrával és nyelvvel találkozunk. Vannak olyan szokások, amik egyik helyen elfogadottak, míg a másikon senki nem hallott róluk. Emellett az időjárás sem nevezhető egységesnek, hiszen északra megszokott a hideg, az Egyenlítőhöz közel pedig a meleg hónapok.

Kattints IDE!

Ennek hatására a lakások stílusa, dekorációja is változik, ami minden alkalommal alkalmazkodik az adott életkörülményekhez. Ugyanaz a padló nem működhet a mínuszban, vagy a folyamatos 40-50 fokban, így utazásaink során másfajta megoldásokkal találkozhatunk.

Ha északra gondolunk, akkor Magyarország is abba tartozik, ahol felkapott a szőnyeg. A legtöbb lakásban találkozhatunk vele, mivel meleg érzetet ad a téli hónapok során. Az északi népek körében elterjedt, hogy a cipőt le kell venni már az ajtóban, idetartozik Magyarország, Oroszország, Bulgária, Románia, de más országok is.

A tisztasághoz hozzájárul, hogy a cipő az ajtóban marad, így nem kell attól félni, hogy a szőnyeg sáros lesz. Ráadásul porszívóval könnyen tisztítható. Ma már a fapadló, parketták és linóleumok is felkapottak, modernebb stílust teremtenek, így sokan elbúcsúznak a szőnyegtől.

Az Egyenlítő közelében

laminalt

Ha a melegebb éghajlatra utazunk, akkor ritkán fogunk szőnyeggel találkozni, azzal is maximum dekorációként. Az Egyenlítőhöz közel a legelfogadottabb a járólap használata. Érthető. hiszen a nyári melegben is hűvös marad, és nem fogja felmelegíteni a lakást. Könnyen takarítható, ami ahhoz is hozzájárul, hogy sok országban nem szokás levenni a cipőt az ajtóban.

Vendégfogadásnál is bemehetünk akár sáros cipővel a lakásba, hiszen egyetlen mozdulat a feltörlése. Az utóbbi években azonban itt is növekedett a fapadló lehelyezése.

Az eltérő kultúra nemcsak a padló fajtáján látszik, hanem a választható színeken is. Például az Egyenlítőhöz közel hamarabb fogunk találkozni élénk színekkel, miközben a hidegebb országok a semleges árnyalatokat kedvelik, mivel többet tartózkodnak a lakásban a hidegebb hónapokban, így fontosabb a kényelem és az otthon érzése, mint az esztétika.

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top