Címlap » Hírek » Kultúra » Az iszlám világba is betört a divat

Az iszlám világba is betört a divat

Az iszlám vallás egyáltalán nem arról híres, hogy a nők számára engedélyezné a nyugati divat, a trendek követését, sőt, olyan ruhadarabokba bújtatja őket, melyeknél túl nagy variációs lehetőségek nem állnak fenn.

Kattints IDE!

Az iszlám nő nagyon sokáig csak kiegészítőkben viselhetett luxusmárkát, hiszen a világ meghatározó divatmárkái nem gyártottak sem abaját, sem pedig hidzsábot, pedig e két holmi alkotja egy iszlám vallású nő alapruhatárát, ez az, amit a szűk családi körön kívül esők láthatnak rajta.

Mi az a hidzsáb?

A hidzsáb az iszlám vallású nők hajának eltakarására szolgáló nagyméretű kendő, melyből csupán az arc látszik ki, a hajból semmi sem mutatkozhat.

Mi az az abaja?

Az abaja egy nagyméretű, visszafogott zárt, szigorúan bokáig érő, hosszú ujjú, bő szabású kabát vagy inkább ruha.

Mi változott?

A nagy tervezők közül elsőként a DKNY fordított figyelmet az iszlám nőkben rejlő vásárlópotenciálra és megalkotta első abaja kollekcióját 2014-ben. Az első darabok a tavaszi-nyári kollekció részeként jelentek meg a tavaszi-nyári katalógusban, de arról, hová illesztik be őket, igazából nem sikerült pontosat kideríteni. Ez mondjuk nem oly nagy baj és nem újdonság, hiszen a kapszulakollekciókra ez általában jellemző. A ruhadarabok bemutatását stílszerűen a ramadanra időzítették, így a DKNY abajái az év ramadani kapszulakollekciójának voltak tekinthetőek, bár nem maradt annyiban a dolog, és az újabb szezonokban is megtalálhatták ruháikat náluk az iszlám vallású nők.

Hol van az európai divat?

Az alábbi oldalakon érdemes keresgélned:

Többféle stílus keveredhet egy ilyen hagyományos, kötelező és pontos kritériumoknak megfelelni köteles ruhadarabban is, mivel a színek, minták és egy cseppet a szabás is rugalmas, már amennyire rugalmasnak nevezhető az, ami kötelező jellegű. A Dolce&Gabbana 2016-ban lepte meg a világot azzal, hogy nyit az iszlám öltözködésűek piaca felé, a márka új felfogása szerint érdemes nyitni a piac olyan régiói felé is, ahol nem a szokványos nyugati trend honol.

A Dolce&Gabbana szigorúan betartotta az iszlám által megszabott szabályokat és a ruhák mind megfelelnek az elvárásoknak, „kihágást” sehol nem tapasztalni. A ruhák ujja hosszú, anyaguk nem láttat semmit, de könnyed és valóban bokáig érnek. A kollekcióban helyet kaptak „merészebb” darabok is, melyeket a potenciális vásárlók egy része még elfogadhatónak tart és vallási szabályokba nem ütköznek. Ilyenek az olasz tervezők azon abajái, melyek például csipkés, áttetsző ujjal rendelkeznek, vagy a ruhák újjahossza a szokványosnál rövidebb.

Az iszlám világba is betört a divat

Az iszlám világba is betört a divat

A Dolce&Gabbana neutrális színek mellett felhasználta szokványos motívumait is az bokáig érő ruhák tervezésekor és néhány kiemelkedően színes, sőt, rikító darabot is összehozott, melyek természetesen szabásukkal nem sértenek senkit sem. Attól függetlenük, hogy ezek a ruhadarabok főleg keleten kelendőek, a márka nyugati üzleteiben is találkozni lehet velük. A ruhatípusokból vásárolni lehet Párizsban, Milánóban, Londonban, valamint Münchenben is.

Természetesen az abaja mellé a kendő is dukál, így a tervezők a ruhák hidzsáb kiegészítőjét is elkészítették, melynél az anyag, a színek, a mintázat, valamint az esetleges széleldolgozás adott teret a kreativitásnak, szoros hatérok között természetesen. A ruhadarabok külön megvásárolhatóak, így a bátrak nyugodtan kísérletezhetnek egyéni kombinációkkal.

Mostmár nem csupán a tradicionális utcai ruházatban találnak az iszlám nők divatosat és márkásat, de készül számukra a fürdőruha kollekció is. Mennyire lehet ez sikeres? Egyáltalán lesz vásárlóközönsége az iszlám vallású nők körében? Igaz, hogy szabad akaratukból viselhetik ruháikat, de lehetnek és lesznek ennyire rugalmasak? Roppant érdekes kérdés ez, melyre néhány szezon múlva választ is kaphatunk.

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top