Címlap » Hírek » Kultúra » Lomtalanításai szokások ma Magyarországon

Lomtalanításai szokások ma Magyarországon

Biztosan mindenkinél akadnak olyan tárgyak, bútorok, eszközök és berendezések, melyek inkább már szemétnek számítanak, mint kincsnek.

Kattints IDE!

Ilyenkor persze jól is jön az éves lomtalanítás, de megesik, hogy előbb lenne szükség arra a lomtalanító autóra. De mi is a szokás lomtalanítás kérdésében ma Magyarországon?

A legtöbb nagyvárosban és településen van éves lomtalanítás, egyes városokban nem is egyszer, hanem kétszer is. Ilyenkor a városvezetés kihirdeti, hogy mely városrészeket érint az esemény, mely utcák mikor kerülnek sorra. Ilyenkor a lomtalanítás napján reggel lehet kitenni a feleslegessé vált lomokat, melyeket aznap elszállít a közterület felügyelet.

Egyesek persze már előző este kipakolnak, sőt, akadnak, akik pedig körbe járva kincsekre vadásznak. Jellemzően tavasszal történik a lomtalanítás, de voltak évek, amikor ősszel is indult ilyen akció egyes városokban.

Természetesen akadnak olyan városok is, nincs városi szinten meghirdetve lomtalanítási nap, hanem igényelni lehet évente egy vagy két alkalommal ingyenes lomelszállítást. Ezt a városvezetés megfelelő felületein lehet igényelni, akik aztán visszajeleznek a lomtalanítás napjáról.

Arra viszont szabályozás vonatkozik, hogy mit lehet ilyenkor kitenni, illetve elszállítani. Az építkezési törmelék például nem kerülhet ki, de veszélyes hulladékok sem.

Az éves ingyenes lomtalanításon túl

lomtalanitas

Amennyiben az éves városi lomtalanítás kevésnek bizonyulna, mert örököltünk, költözünk vagy csak felújítunk, és elszállítanánk a feleslegessé vált bútorokat, lomokat, akkor egyrészt van lehetőség konténer igénylésére, másrészt fuvarozó céget is megbízhatunk a lomtalanítással. A konténer esetén megrendeljük a megbeszélt méretű fém konténert, ami a házunk előtt letesznek, majd a megbeszélt napon elszállítanak. Ennek az lehet a hátránya, hogy esetleg a szemfüles szomszédok is dobnak bele lomokat, a mi holmink pedig nem biztos, hogy teljesen belefér.

Az is jó megoldás, hogy keresünk egy olyan fuvarozó céget, aki vállal lomtalanítást isko. Több ilyen is akad, Budapesten és a legtöbb nagyváros területén van ilyen lehetőség. Érdemes árajánlatot kérni, illetve megbeszélni a céggel, hogy milyen lomokat szállítanak el.

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top