Címlap » Hírek » Kultúra » A televíziózás kultúrája

A televíziózás kultúrája

A televíziók már az 50-es években a mindennapok szerves részévé váltak, és a televízió egyszerre tükrözi és táplálja is a kulturális erkölcsöket és az értékeket.

Kattints IDE!

A 60-as években például tudatosan kerülték az ellentmondásos témákat és egyfajta idealizált ábrázolást helyeztek a fókuszba, az elmúlt években az úgynevezett valóságshow-k már teljesen más értékek mentén születnek meg – itt a személyes kérdéseken, a tabuk ledöntésén van a hangsúly, mindemellett a tévé tükröt is tart a társadalom felé.

A televízió és a néző kapcsolata igen bonyolult: a műsorszolgáltatók gyakran bizonyították már, hogy képesek a nézőket, akár tudatosan, akár finoman befolyásolni, például olyan témákban, mint az egyedülálló szülők vagy az azonos neműek házassága. Akárhogy is, a televízió és a kultúra szoros kapcsolatban áll egymással – hangsúlyozza az open.lib.umn.edu.

A televíziózás régen

Az 50-es években a legtöbb televíziós szórakoztató műsor figyelmen kívül hagyta az aktuális eseményeket és a politikai kérdéseket, ehelyett olyan műsorokat adtak főműsoridőben, melyek az általános családi közönséget szólították meg. Az ilyen típusú műsorok közül a legnépszerűbb a családi vígjáték volt, amely a karakteralapú humoron alapult és általában otthon játszódott.

Az Amerikai Egyesült Államokban a fehér középosztálybeli külvárosi család volt a fókuszban, a komédiák az idealizált amerikai élet konzervatív értékeit ábrázolták. A műsorok elkerülték az olyan aktuális társadalmi kérdéseket, mint a faji megkülönböztetés és a polgárjogok.

Szélesebb választék

tv

Mára már sokkal szélesebb a választék, ha televíziózással szeretnénk tölteni a szabadidőnket. A technika komoly fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben, egyre fontosabbá vált a kényelem a tévézés esetében is. Megjelentek a távirányítók, melyek egyszerűen kezelhetők, és ezeken ma már olyan gombokat is találunk, melyekkel könnyen el tudjuk érni a népszerű streaming szolgáltatókat.

Ma már smart, tehát okos funkciókkal is vannak távirányítók, ezek a harmadik generációs okoseszközök már igen sokszínűek. Egyes készülékek például már gesztus- és hangvezérléssel is tudnak működni.

Ha pedig könnyedén szeretnénk filmet választani, streaming szolgáltatót elérni, internetezni, vagy videómegosztó oldalt nézni, akkor egy megfelelő távirányítóval mindez pillanatok alatt elérhetővé válik.

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top