Címlap » Inaktív Zenekarok » Greenfields Együttes

Kattints IDE!

Zenekar Ajánló

Greenfields Együttes

Képek és zenék

Inaktív..

Bemutatkozás

A Greenfields Együttest 1991-ben alakította Mező Győző. Az együttes az ír-kelta zenei hagyományokat közvetíti és ápolja. A Kevin Burke stílusában játszó hegedű gyakran kap szólószerepet a fuvola és az énekhang mellett. Öt órás repertoárukban az ősi hangzású hangszeres muzsika és a népszerű kocsmazene egyaránt helyet kap. Remek hangulatú koncertjeik fontos részét képezi az ír táncok tanítása is. Egyedi különlegesség a magyar és a kelta zenei emlékek közös bemutatása, az inkább érzett, mint tudományosan bizonyított kulturális rokonság ápolása. Rendszeresen vesz részt az együttes fesztiválokon, legutóbb a pusztamérgesi Kakasfesztivál egyik fellépője volt. Fellépnek bálokon, kulturális rendezvényeken, zenélnek táncházban, tanítanak dalokat és táncokat is. A Greenfields 1991-es alapítása óta többször átalakult. Az együttes jelenleg is megújul, az új hangszeres formáció különlegesség lesz Magyarországon. Egyediségét növeli a magyar és kelta hangzásvilág együttes bemutatása. Élő, aktuális zenei hagyományról van szó.

Zenekartagok

Mező Győző: Hegedűművész, zenetanár, a táncház mozgalom indulásából aktívan kivette a részét. Kisgyerekek zenei és táncoktatását küldetésként felvállalva évek óta magyar és ír táncházakat tart. Rendszeresen turnézott Európában olyan neves népzenekarok tagjaként, mint például a Karikás és a Táltos. Számos rádió- és televízió-felvétel elkészítésében is részt vett. A kelta népzenével ír zenészbarátai révén került kapcsolatba. 1991-ben Budapesten megalakította a Greenfields Együttest, hazai és külföldi népzenei fesztiválok rendszeres résztvevőjét. A „Hubay” zeneiskolában tanít, citerán játszó diákjait rendszeresen fesztivál- és nívó-díjakkal tüntetik ki. „Refi-s” volt. Debrecenben. A hatvanas években. Akkor „született” a táncház-mozgalom. Ezeket az időket a Pálóczy, a Karikás, a Csürdöngölő Zenekarok fémjelzik. Képzett zenetanár, zenei végzettségét erősítik zenetanári tanulmányai. A legszebb küldetést vállalta fel, kisgyermekekkel fedezteti fel a zene és a tánc örömét. 1983-tól zenél és él Budapesten. A Táltos Zenekar után zenél az Eclecticában, a Mező Együttesben, a Dobogókő Együttesben és a Greenfields-ben.

Bocskai István: Gitáros, szájharmonikás. Tagja volt az Interfolk Együttesnek (1979-1988). Számos együttesben játszott, játszik, elsősorban míves akusztikus gitármuzsikával (Dad Gave My Dog Away, 2006), énekével (Bistro Blues Band) emeli az est színvonalát. Vas Zoltán és Bocskai István ismeretsége 1975-ben kezdődött, már akkor mindketten bluest játszottak, zenéltek az első magyarországi blues kocsmában, a Kassák klubban. Ős „bluesman-eknek” tekinthetjük őket, Vladár Károllyal és Bodonyi Attilával egyetemben. Szabó Tamás és Bacsa Gyula az akkori fiatal blues generáció tagjai, azóta szép sikereket értek el. A nemes hagyományokat a Greenfields-ben is folytatja. Vas Zoltán és Bocskai István urak – a hetvenes évek óta játszanak bluest. Eleinte elektromos hangszereken keresztül adták át kicsiny közönségüknek a zenét; Bocskai István gitáron, Vas Zoltán pedig basszusgitáron és a hangjával működött közre. A blues szívét, lelkét és a teljes zenei világot bemutatandó álltak színpadra, és szívvel – lélekkel játszották a bluest (ugyanúgy, mint ma).

Mostanában Vas – Bocskai Duó néven találkozhat a kedves érdeklődő a két, lassan már a tisztes középkor felé tartó úriemberrel, pl. a Paksi Blues-és Gasztronómiai Fesztiválon, a Budai Fonó Zeneház rendezvényein, vagy nagyobb vidéki városok kocsmáiban, zenés mulatóhelyein. És következzen egy rövid koncert-ismertetés Bocskai István – egyik – zenei világáról: Szegeden – a mindennapok üres magánya és a rohanás embertelensége mellett, egy apró plakát vonta magára a tekintetemet egy őszi estén: Dalok akusztikus gitárra, a szegedi Juhász Gyula Művelődési Központ dísztermében… A belépés után a színpadon két kis erősítő (az egyik stílusosan Gibson, csöves), két akusztikus gitár, valamint egy gyógyszeres üveg… Egyből libabőrös lettem, és már előre nagyon boldog. Nemsokára az oldalsó bejáraton belépett egy alacsony, kerek szemüveges pasas, és egy kissé magasabb, bajuszos, kopott farmeres „öregúr”, köszöntek, a hangszerek után nyúltak, és megszólalt a blues …

Hirtelen fölébredtem a „tespedtségből” és libabőrös lettem… Aki nem hallott még két gitáron előadott bluest, Gibson-ra írva, valamint egy egyszerű és karcos férfihangra, az magára vessen! Ez a két zenész, akikről ez a jegyzet szól, így muzsikálnak. Vas Zoli öregemberes (vagy ha kell, tizenéves, szűzies leányka) orgánumát Bocskai Pista slide-játéka úgy egészíti ki szerves egésszé, hogy a végeredmény beszél az ember fejében: egyszer az „ónos eső bekopogott az ablakon”, és ehhez hozzáfűzte Pista, hogy „nem könnyű ám”, valamint mindezek után „éleset csattant a kő, ahogyan a sűrű fehér csomó leért”… És végül, de nem utolsósorban: „az egész csak egy ócska vicc…”

Gyarmati Gábor: 1958. október 21-én született Kiskunfélegyházán. Az első zenei örömöket és bánatokat egy öreg pianinónak köszönheti, az első gitár 1973-ban “érkezett” a családba. A mai napig is a gitár a fő hangszere, bár néha flörtölt a mandolinnal, basszusgitárral, meg mindenféle zajkeltő kütyükkel. Közgazdasági szakközépbe járt, ami nem kifejezetten kedvezett a zenei elképzeléseknek. Járt ezután a Pénzügyi és Számviteli Főiskolára egy évig, de az érdeklődés kölcsönös hiánya folytán abbahagyta. Ezután, 1982-ben költözött Budapestre. Mint akkoriban számtalan gitáros, ő is belevetette magát a vers-megzenésítésekbe, majd a saját dalok következtek. Innen pedig már egyenes út vezetett a mások által írt dalok előadásához. Első ír élménye valamikor 1984-ben volt, az Iron Horses jóvoltából. A Greenfields megalakulása óta foglalkozik ír zenével. Zenekarok: Latin Combo (1983-1984) Klion (1984-1985) Barbara Csapás Zenekar (házizenekar, 1985-1990) Dönci és Tsa (duó) (1994) Greenfields (1994-2002, hosszabb-rövidebb szünetekkel és most is …) Gábos Barna Trió (majd Quintet) (1998-2000) Arasinda (2000-2004), ÍRka-fÍRka (2003- ). Különleges gitárjátéka, alázatos emberi hozzáállása az együttes állandó, megbízható tagjává teszi. Szeretettel játszik a gitáron, akár egy hosszabb lélegzetű futamot is a táncház szüneteiben. Csak leül mellé és hallgatja az ember az ember a játékát … és önmaga lehet egy rohanó világban.

Csizmár Zsolt (Csüszi): Tanulmányait Miskolcon végezte (OSZK, EUFONIA). A kilencvenes évek elején került Budapestre, ahol a Kolibri Színházban több darabban is játszott (Gyalog Galopp, Bors néni, Állatok farsangja). Az Aquincum szállodának éjszakai bárjában folytatta zenei karrierjét, majd rock & roll következett, fellépett a kis puboktól kezdve a sportcsarnokokig. Ezután lépett az életébe a latin zene a Sunmachine zenekarral. A Sunmachine tagjaként fesztiválokon, TV-s show-műsorokban és rendezvényeken lépett fel. Saját triót alakított, neve előbb Montana, majd Montana Band néven debütált (az évek során szinte mindenhol felléptek, pl. Alcatraz, Millenium, Dokk, Sziget, stb.). Több TV-s showban is szerepelt (Névsor, Lottó show, Duna tv műsorai, Dáridó). Hosszabb ideig dolgozott a Moulen Rouge-ban, a Chilli Bianco-val Németországban , az Amici produkcióban és a Toscana Együttessel. A Greenfields egyik „lelke”, őszinte állandó humora, a szó jó értelmében vett zenebohóci hajlamai igazi örömzenét varázsol hallgatóságának.

Hladony Orsolya: vokál

Kategória: Inaktív Zenekarok, Népzenei együttesek

1 vélemény

  1. Keszán István

    Sziasztok,
    Budapesti derbukásként zenekart keresek népzenei, világzenei stílusban.
    Üdv.: István

    “…zene nélkül az élet egy sivatagi utazás…”

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top