Címlap » Hírek » Zene » 5 ok, amiért érdemes minden nap sok zenét hallgatnod

5 ok, amiért érdemes minden nap sok zenét hallgatnod

Mindenki tudja, hiszen bizonyára tapasztalta már, hogy a zenehallgatás hatására jobb kedvre derül a mindennapokban. Ez azonban összességében csak a jéghegy csúcsának tekinthető, amennyiben azt vesszük figyelembe, hogy milyen elképesztő, hovatovább bizonyított hatást válthat ki belőlünk a rendszeres zenehallgatás.

Kattints IDE!

1. Mindenki rohanó, stresszes életet él a modern világban, amiből többek között a zene képes a leghatékonyabban kiszakítani az embereket. Ha zenét hallgatsz a munkába menet, ha zenélsz esténként, akkor Marie Helsing, a Göteborgi Egyetem professzora szerint sokkal jobb lelki állapotba kerülünk, mint azok, akik nem cselekednek hasonlóképpen, mert a zene hallgatása közvetlenül hat a pozitív érzéseinkre, ami pedig jó hatást gyakorol lelki és fizikai állapotunkra is. Természetesen számos más kutatás és szaktekintély is kimutatta már, hogy a zene csökkenti a stresszt, miközben nagyobb érzelmi önkifejezést képes előidézni bennünk, de a legjobb mégis az, ha mi magunk zenélünk, és zenét szerzünk, ennél jobb hatást ugyanis még gyógyszerekkel sem lehet elérni a statisztikák alapján.

2. A Marylandi Egyetem kutató bizonyították be, hogy a rendszeres zenehallgatás és a szív egészsége között bizony nagyon szoros és pozitív kapcsolat van. Vizsgálataikból ugyanis kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik számukra kedves zenét hallgattak, 26 százalékkal megnőtt a vérerek átmérője, ami hozzájárult a jobb vérkeringéshez. A tudósok megfigyelték továbbá, hogy a véráramlás és a légzés ritmusa szinkronba kerülhet a zene ütemével, vagyis a zene egy rendkívül jó terápiás eszköz is lehet, ami hozzájárulhat a vérnyomás szabályozásához, illetve a szív- és érrendszeri betegségek rehabilitációjához.

3. A zene ezen felül képes bizonyítottan csillapítani a fájdalmat. A Utah Egyetem kutatói egy 1500 fős vizsgálat során bizonyították be, hogy azok az emberek, akik folyamatos fájdalmakkal küzdöttek, sokkal nagyobb ellenállóságot mutattak abban az esetben, ha kedvenc dalaikat hallgatták. Érdekesség, hogy egy korábbi kutatás azt is bebizonyította, hogy a zene segít a félelem feldolgozásában is, ha ugyanis valaki fél, és énekelni kezd, csökken benne a félelem szintje!

5 ok, amiért érdemes minden nap sok zenét hallgatnod

5 ok, amiért érdemes minden nap sok zenét hallgatnod

4. A rendszeres zenehallgatás képes továbbá arra is, hogy fejlesszük vele memóriánkat. Egy amerikai kutatás olyan óvodásokat vetett össze a bizonyítás érdekében, akiknek egy részük tanult zenét, míg másik csoportjuk nem. A tesztek során a memória fejlettségéhez köthető feladatok megoldásakor a kutatók azt tapasztalták, hogy a zenekedvelő és zenélő óvodások lányegesen jobban teljesítettek, mint azok, akiket nem érdekelt a zene.

5. A zene ezen felül képes megvédeni az agyat is az öregedés káros hatásaitól. Ha például sok zenét hallgatunk és rendszeresen zenélünk, avagy játszunk hangszeren, sokkal nagyobb valószínűséggel marad meg agyunk fiatalosabbnak, és áll ellen olyan betegségeknek is, mint például a demencia vagy az Alzheimer-kór.

Kategória: Zene

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top