Címlap » Hírek » Kultúra » Az olvasási szokások átalakulása a 3. évezred hajnalán

Az olvasási szokások átalakulása a 3. évezred hajnalán

Reneszánsz. Az utóbbi években sokan beszélnek az olvasási kedv csökkenéséről. Széles körben osztott nézet, hogy a Z generáció nem hajlandó könyvet venni a kezébe, csak a telefon képernyője és a monitor képes tartósan lekötni a figyelmüket.

Kattints IDE!

Tény, hogy a digitális világba született nemzedék hosszú órákat tölt az interneten, vagy a virtuális térben, azonban ez nem feltétlenül jelenti, hogy ne olvasnának. Ennek éppen az ellenkezője igaz, hiszen a közösségi oldalak feltámasztottak valamit, amit az 1990-es években a fejlett világ legnagyobb része halottnak gondolt: az írásbeli kommunikációt.

Manapság a fiatalok több oldalnyi szöveget írnak egymásnak – igaz, nem kézzel, hanem a messengerhez hasonló programokat igénybe véve. A közösségi oldalakat böngészve cikkeket és egymás posztjait olvassák.

Mindez nyilván nem helyettesíthet egy igényes könyvet, azonban már a fentiekből is látszik, hogy a „mai fiatalok egyáltalán nem olvasnak!” állítás nem helytálló.  Érdekes és új jelenség továbbá, az ún. „fanfiction” térnyerése az ifjúság körében. Ezek az írások nyomtatásban nem jelennek meg, csak az interneten olvashatóak.

Lényegében egy létező történet alternatív verzióját tartalmazzák, új fordulatokkal, szerelmi szálakkal, esetleg más korba átemelve. Széles körben ismert és kedvelt történetekből építkeznek. Ide tartozik a Harry Potter sorozat, de az olyan klasszikusokból, mint a Pál utcai fiúk is írtak már ilyen történetet. Ezeket maguk a rajongók (innen a „fanfiction” név) alkotják és publikálják. Van tehát potenciál a Z generációban, és az olvasási kedvüket sem kell feltétlenül temetnünk.

Új idők, új igények

Ha a Gutenberg-galaxis felé fordítjuk a tekintetünket, akkor is látni fogunk néhány tendenciát, ami az elmúlt 15-20 évben erősödött fel. Szembetűnő például a fantasy műfajának térnyerése az ifjúság körében. A sikersorozat a Harry Potter könyvekkel indult, amiket sok hasonló ifjúsági regény követett.

szokasok

Ilyen művek a Percy Jackson és az olimposziak, az Eragon, Darren Shan vámpír könyvei, vagy a Trónok harca (utóbbi nem ifjúsági regény, de érdemes megemlíteni, hiszen évekig vezette az eladási listákat). Ezek a könyvek olyan fokú népszerűségnek örvendenek, hogy néhányat közülük eredeti nyelven is megjelentettek.

Sok középiskolás Harry Potter rajongó első angol nyelvű olvasmánya volt, a varázslótanonc kalandjait feldolgozó regénysorozat. Az angol nyelvű kiadványok, bár kihívást jelentenek, szintén szép számmal fogytak. Erre rásegített a széles körben elérhető, könnyen használható internetes szótárak megjelenése, melyekben másodpercek alatt megtalálhatunk egy-egy kifejezést, ami ismeretlen számunkra.

A Z generáció számára ez különösen kényelmes megoldást jelent, hiszen a digitális világ a komfortzónájuk, a telefon pedig mindig a kezük ügyében van.

Összességében tehát vitathatatlan, hogy a mai fiatalok sok időt töltenek különböző képernyők előtt. Ez azonban nem jelenti, hogy temetnünk kéne az olvasásra való hajlandóságukat, sőt! Több jel is arra utal, hogy közeleg az olvasás reneszánsza.

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top