A mediterrán étrend rettentően elterjedt az elmúlt évek során, ám korábban, már 2010-ben illetve 2013-ban is felkerült az UNESCO Szellemi Kultúrális Örökségek listájára.
A táplálkozáskutatók a mediterrán étrendet a világ egyik legfinomabb és legegészségesebb étrendjének tartja, és a különböző felmérésekből látszik, hogy egyre csak nő az érdeklődés e táplálkozási forma iránt. Ennek talán az is az oka, hogy szakemberek szerint a mediterrán étrendet követő népek körében a legmagasabb a várható élettartam.
Mitől különleges a mediterrán étrend?
Korábban sokan úgy gondolták, hogy a mediterrán világ határa pontosan addig húzódik el, amíg a környező területeken megtalálható még az olajfa. Ezzel szemben ma már a legáltalánosabb nézet úgy tartja, hogy azok az országok tartoznak ide, melyek Mediterráneummal, vagyis a Földközi-tengerrel határosak. A mediterrán étrendnek pedig ma már évezredes hagyománya van.
Változatos és sokszínű ez a régió, és tele van természeti erőforrásokkal is. Sokak szerint éppen ezért ebbe az étrendbe beletartozik a „földről az asztalig” elmélet is, ezért ebben az életmódban megjelenik a növénytermesztés mellett a betakarítás, az állattartás, illetve még a halászat is.
A mediterrán diéta alapját a növényi eredetű táplálékok képezik, melyek jótékonyan hatnak a fogyni vágyók számára, illetve a nagy mennyiségben elfogyasztott teljes kiőrlésű gabonák, a rengeteg zöldség és gyümölcs, de az ételek elkészítése során természetesen az olívaolaj sem hiányozhat. Ebben az étrendben gyakran szerepelnek hüvelyesek, fűszernövények, és olajos magvak is.
A mediterrán területeken élők kevesebb tejet és tejterméket fogyasztanak, előnyben pedig leginkább a vörös húsokat, illetve a szárnyasokat részesítik. Ez a táplálkozás rendkívül színes és változatos.
A hüvelyesek mellett a tányéron sokszor megjelenik a cukkini és a padlizsán is, az articsóka, a spenót a fokhagyma és az olajbogyó is. A zöldségféléket pedig a legtöbb esetben nyersen, friss saláta formájában fogyasszák.