Címlap » Hírek » Kultúra » Minden, amit a hazai gyógynövény termesztésről tudnunk kell

Minden, amit a hazai gyógynövény termesztésről tudnunk kell

A különböző gyógynövények az emberiség legősibb orvoslásra használt szerei, rendszeres alkalmazásuk pedig már fellelhető volt a legkorábbi emberi kultúrákban is.

Kattints IDE!

Nagy valószínűséggel már az ősemberek táplálék után kutatva rátaláltak a különböző nővényekre, melyeknek virága, gyökere, vagy éppen termése különleges hatással bírt. Ekkor, ezekben a társadalmakban a gyógyításra csodaként tekintettek, és úgy gondolták, hogy ezek a gyógynövények varázserővel rendelkeznek.

Hiszen a különböző betegségek, tünetegyüttesek, enyhítésére vagy elmulasztására, illetve a szervezet egészségének visszaadásához csodára van szükség. Ezekben a kultúrákban a gyógyító embert, aki értett ezekhez a gyógynövényekhez, tisztelték, a gyógyítás tudománya pedig szorosan kapcsolódott különböző hiedelmekkel és rítusokkal.

Ezeket a gyógynövényeket kezdték el először Magyarországon termeszteni

A magyar ősvallásokkal foglalkozó kutatási munkák során az derült ki, hogy hazánkban elsőként az orbáncfüvet, a kamillát, a bodzát, illetve az ezerjófüvet kezdték el termeszteni gyógyászati célokkal. A II. Világháború során bekövetkező gyógyszerhiány pedig újabb fellendülést okozott a gyógynövények kutatásában, feldolgozásában, és a termesztésében is.

gyogynovenyek

Ezzel egy időben pedig természetesen megnőtt a vadon termő gyógynövények értéke is. Hazánkban a 20. század 80’-as éveiben a gyógynövényekkel hasznosított terület olyan 38-43 hektár lehetett. Az emberek rájöttek, hogy Magyarország kiváló adottságokkal bír, ha a gyógynövények termeléséről van szó, a hazánkból származó gyógynövények pedig már akkoriban a nemzetközi piacon kiemelkedő minőséget tudtak nyújtani.

Napjainkban újra egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző gyógynövényes készítmények fogyasztása, mely lehet tabletta, kapszula, tea, kivonat, olaj, vagy akár por formájú étrendkiegészítő is. Szinte nem is létezik olyan betegség, melyre nem kínálna megoldást valamilyen gyógynövény, ettől függetlenül, ha a tünetek a gyógynövények fogyasztása során sem kezdenek el enyhülni, mindenképpen forduljunk kezelőorvosunkhoz.

Kategória: Kultúra

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top