Címlap » Hírek » Zene » Zenével a házi kedvenceink nyugalmáért

Zenével a házi kedvenceink nyugalmáért

A zene emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatása régóta ismert, éppen ezért terápiás folyamatok során is sikerrel alkalmazott módszer, de más művészeti ágakban is előszeretettel használják inspirációs forrásként. Azonban ritkábban hozzuk összefüggésbe az állatokkal. Bár az állatgyógyászat területén még nincs hagyománya a zenével történő gyógyításnak, a kutatások ezzel kapcsolatos eredményei bizonyító erejűek.

Kattints IDE!

A zene gyógyító, nyugtató ereje

A tudományos megfigyelések szerint a komolyzene hullámai nyugtató hatással bírnak a kutyák lelkivilágára. Ezért ha már kifogytunk az ötletekből, miképpen tanítsuk meg kedvenceiket a jó modorra, a szigor és a fenyítés helyett legközelebb tegyünk be egy kellemes dallamot! Valószínűleg ránk is jó hatással lesz. A lakásban egyedül hagyott rosszcsontok legtöbbször a rendetlenség okozásával igyekeznek a tudtunkra adni, hogy szeretnének több figyelmet kapni. Nem véletlenül válik egyre népszerűbbé, hogy a várandóság ideje alatt a leendő anyukák igyekeznek a babával kontaktusba lépni már embrionális állapotában is a zene segítségével.

A zene nemcsak az ember, hanem a kutya idegrendszerét is megnyugtatja.

A zene nemcsak az ember, hanem a kutya idegrendszerét is megnyugtatja.

A zene a lélek hangja

Amerikai kutatók nyilatkozták azt, hogy 325 grammnyi paracetamol mennyiségével egyenértékű a zene fájdalomcsillapító hatása. Gyönyörű, empatikus és humánus megoldás ez a betegségben szenvedők fájdalmainak enyhítésére, ráadásul jóval költségkímélőbb választás is lenne a hagyományos orvostudomány javallataival szemben. A zene gyógyító terápiás hatása az idős vagy depressziós állatok kezelésében is eredményesnek bizonyul: fontos szerepe van mozgáskészségük, érzelmi funkciójuk és általános életkedvük javításában. Arról már régóta vannak ismereteink, hogy a stressz felelős számos betegség kialakulásáért, és rontja a daganatos megbetegedések gyógyulási arányát is. Ugyanakkor egy patkányokkal folytatott kísérletsorozatból az derült ki, hogy a zene hosszútávon erősíti az immunrendszert, és jelentős mértékben csökkentheti az áttétek méretét is.

Vonyító dallamok

Az állatok intelligenciájáról számtalan pozitív példát láthatunk a népszerű posztokban megosztott videók által, melyek a macskán keresztül, a kutyán át, egészen a papagájokig szívet melengető pillanatokban örökítik meg a legkülönlegesebb hangzásvilágokat.  Természetesen a gazdi kitartó munkájának és ösztökélésének komoly szerepe lehet ebben. Néhány kutya még ennél is többre képes, ugyanis vannak olyanok, akik hangmagasságaik váltogatását egyszer csak arra használják, hogy az éppen síró kisbabát megnyugtathassák. Úgy látszik, nemcsak kisgyermek korban derülhet ki a muzikális képesség, hiszen könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy legközelebb házi kedvencünk is akcióba lép a szokásos ugatás szólamai helyett, ha éppen dajkálni támad kedve.

Kategória: Zene

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top