Címlap » Hírek » Zene » Így hatnak egészségünkre az egyes zenei stílusok

Így hatnak egészségünkre az egyes zenei stílusok

Arról már sokszor és sok helyen hallhattunk, hogy a zene rendkívül jó hatást gyakorol egészségünkre. A bochumi Marienhospital Herne kórház egy friss kutatása szerint azonban korántsem mindegy az, hogy milyen zenéről van szó, hiszen az egyes műfajok egészen eltérő hatást válthatnak ki szervezetünkből, sőt mi több, embere válogatja azt is, hogy az egyes műfajok milyen érzéseket ébresztenek egy emberben.

Kattints IDE!

A klasszikus zene sem mindig jó

Több kutatás is bebizonyította már, hogy a klasszikus zene milyen jótékony hatást vált egészségügyileg az emberből. Hans-Joachim Trappe, az említett kórház főorvosa egy friss tanulmányban azonban konkrét vizsgálatok után már határozottan ki tudja jelenteni, hogy az ilyen műfajú muzsika rendszer hallgatása képes növelni az emberekben a koncentrációt, fejleszteni a memóriát, a kreativitást és a tettre készséget, mindezen felül pedig pozitív hatást gyakorol az immunrendszerre is, de sokaknál a fájdalmak és a stressz leküzdésében, sőt az alvási zavarok vagy súlyproblémák ellen is hatásosnak bizonyult. Fogyáshoz viszont ezt ajánljuk!

A főorvos kutatás azonban rávilágított arra, hogy nem minden ember reagál egyformán a klasszikus zenére, ezáltal akadnak olyanok, akiket egyenesen irritál, ha ilyen műfajú dalokat kell hallgatniuk. Trappe szerint többször is tapasztalta, hogy a klasszikus muzsika bizonyos embereket idegesített, akik a stressz tekintetében túlterheltek. Esetükben pozitív hatást váltott ki, ha pop- és rockzenét hallgattak, amelyekről bebizonyosodott, hogy hangulatjavító, általános fáradtság esetén pedig élénkítő hatásuk van, ezáltal kiválóan alkalmazhatók például rossz hangulat, vagy monoton tevékenységek végzése esetén. Szintén erre alkalmasak a latin-amerikai dallamok is, amelyek javítják az általános hangulatot és közértezett, de ha nyugtató hatást várunk, az egyházi zene hozhat eredményt.

Így hatnak egészségünkre az egyes zenei stílusok

Így hatnak egészségünkre az egyes zenei stílusokMinden évben óriási buli a sziget

A heavy metal segít levezetni a dühöt

Hans-Joachim Trappe a kutatás során bizonyítékot talált arra is, hogy a heavy metal a közhiedelemmel ellentétben szintén segíthet a betegeknek, legalábbis amennyiben mentális problémáról van szó, a durva, agresszív zene ugyanis segít levezetni a frusztrációt, a haragot, a csalódottságot és konkrétan az agresszivitást is, ám ezzel egyetemben vigyázni kell velük, mert növelhetik a vérnyomást, és gyorsíthatják a szívritmust. Hasonló hatást vált ki egyébiránt a techno is, ami általában csak negatív hatást vált ki, így például hirtelen szívritmuszavart okozhat.

Meglepő, de mivel nagy koncentrációt igényel a hallgatása, nem megfelelő terápiás célokra a jazz, valamint az olyan műfajok, amelyek a hangerő és a ritmus tekintetében gyors, váratlan ugrásokat, illetve váltásokat tartalmaznak. Az ilyen zenék ugyanis az agyat nem hagyják relaxálni és kikapcsolni, hanem azonnal figyelemre ösztönzik, egyfajta riadókészültséget idéznek elő, ami inkább megnöveli, mint csökkenti a stressz szintjét a szervezetben.

Kategória: Zene

1 vélemény

  1. szerintem a metál vagy a rock segíthet is a stresz levezetésében. nekem segített átvészelni a tini kort

Vélemény írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top